به زبان بسیار ساده، شابک یا شماره استاندارد بینالمللی کتاب، مثل کد ملی است و یک کتاب را از سایر کتابهای دیگر متمایز میکند. در آغاز پروسه چاپ کتاب برای ثبت فیپا و اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میبایست یک شابک منحصر به فرد به کتاب اختصاص داده شود. انتشارات کتاب ریرا بلافاصله پس از عقد قرارداد با مؤلفین شماره شابک را برای کتاب تعیین میکند.
البته این شماره بینالمللی است و توسط سازمان بینالمللی شابک مدیریت میشود. در ایران مرجع صدور شابک، خانه کتاب است که زیر نظر وزارت ارشاد فعالیت میکند. در حال حاضر صدور شابک به صورت آنلاین انجام میشود و هر ناشر برای چاپ کتاب میتواند با مراجعه به سایت، اطلاعات کتاب مورد نظر را وارد کرده و شابک منحصر به فرد را دریافت کند.
کد شابک در حال حاضر عددی ۱۳ رقمی است. بد نیست بدانید شابکهایی که تا قبل از ۱ ژانویه ۲۰۰۷ تعیین شده باشند دارای ۱۰ رقم هستند و شابکهای بعد از آن تاریخ دارای ۱۳ رقم. شابکهای دهرقمی دارای چهار بخش و شابکهای سیزدهرقمی دارای پنج بخش هستند.
استفاده از شابک موجب میشود تا کتاب در سیستمهای اطلاعاتی مثل سایت های مرجع و سایت های فروش کتاب به راحتی در دسترس باشد و این شماره کارایی فرایندهای خرید و فروش، کنترل موجودی و انبار گردانی در صنعت نشر را افزایش میدهد به همین خاطر ناشران موظفند این شماره را در پشت جلد و داخل شناسنامه کتاب قید کنند.
چنانچه تصمیم به عرضه و فروش کتاب در خارج از کشور یا سایت آمازون داشته باشید، به راحتی میتوانید با استفاده از شابکی که توسط انتشارات کتاب ریرا اخذ شده این کار را انجام دهید.
چنانچه میخواهید اطلاعاتی بیشتری در خصوص شابک به دست آورید، مطالب زیر را ببینید:
در چه صورتی باید شابک جدید برای کتاب در نظر گرفته شود؟
در چه صورتی نیاز به اخذ شابک جدید برای کتاب نیست؟